12.07.2016

Uttalelse - EU avler rasisme

Landsstyret i Ungdom mot EU vedtok den 5. Juli følgende uttalelse:


EU avler rasisme

Høyrepopulistiske krefter vokser faretruende raskt i flere europeiske land. Partier som Front National i Frankrike, Frihetspartiet i Nederland, UKIP og flere lignende partier har alle en ting til felles: de fanger opp europeere sin misnøye med et EU som distanserer seg mer og mer fra demokratiet. Brussel-boblen møter ikke vanlige folks problemer.

Eliteforakt er gjennomgående for samtlige av de høyrepopulistiske kreftene som brer om seg i Europa. Resten av den politiske aksen har ikke vært gode nok til å kritisere Brussel-eliten etter hvert som unionsprosjektet har tilegnet seg mer og mer makt, på bekostning av nasjonalstatenes demokratiske spillerom. Dette må moderate partier i Europa ta på alvor, og med det ta på seg en mer systemkritisk holdning inn i EU. Når resten av det politiske spekteret i Europa gir ytre høyre et monopol på å drive EU-kritikk, skaper man en farlig situasjon.

Medlemslandene i EU mister stadig mer makt over egen politikk. Frankrike var ett av landene som ikke fikk sitt budsjett godkjent av EU. Dette fører til at valgte politikere ikke får mulighet til å føre den politikken de har gått til valg på. Det er ikke rart at høyreekstreme krefter og partier, med mål om å gå ut av EU, vokser frem i en union som ikke lytter til sin befolkning. EU ser ikke selv at de er delvis skyldige i opphavet til de partiene som nå kan bety slutten for unionen.

Lederen av Front National i Frankrike, Marine Le Pen, har varslet at hun vil bruke en eventuell valgseier til å få Frankrike ut av EU. Ungdom mot EU vil ikke støtte en ”Frexit” på Front National sine premisser.

Mens den norske nei-siden har vært bygget på kravet om folkestyre, solidaritet og miljø, har store deler av den europeiske EU-kritikken vært dominert av fremmedfrykt og hat. Mens vi har alliert oss med fagbevegelse, solidaritetsorganisasjoner, primærnæringer og miljøbevegelser, har Le Pen og Wilders bygget opp et ”nei” på ganske brune premisser. Ikke alle grunner til å si ”Nei til EU” er gode. For å unngå at brune krefter får drive EU-kampen i Europa videre, må flere partier komme på banen og drive EU-kritikk basert på solidariske og demokratiske premisser.

Folkeavstemningen i Storbritannia bør være en vekker for EU-eliten. I perioden fremover vil det være avgjørende for EUs eksistensgrunnlag at man begynner å ta folks misnøye med unionens utvikling på alvor. Europa trenger mer samarbeid, ikke mer overnasjonalitet. Forhandlingene med britene om en ny tilknytningsavtale vil bli viktig for Europas fremtid. Alternativet er mer høyrepopulisme og fremmedfrykt.

Ungdom mot EU mener:

- At EU må utvikle seg i en mer mellomstatlig retning for å kunne håndtere høyrepopulismen i Europa

- At flere Europeiske partier må ta folks misnøye med EU på alvor og fronte et solidarisk ”Nei”-standpunkt.

Del med andre:  Skriv en kommentar til dette innlegget 
Kommentartittel:
Ditt navn:
Din epostadresse:
Send meg varsel når andre kommenterer dette innlegget:
Skriv ditt innlegg her:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)