30.09.2016

Uttalelse - CETA er TTIP inn bakveien


 

Under landsstyremøtet den 23. til 25. september vedtok vi følgende uttalelse om CETA og TTIP:

For noen uker siden kom gladnyheten om at TTIP-forhandlingene gikk veldig tregt. Partene i forhandlingane er EU og USA, støttet opp av en rekke investorer og lobbygrupper, som på hver sin side jobber for å binde nåværende og fremtidige politikere til å føye seg etter viljen til mektige storselskaper. Gjennom innføringen av en investor-stat-tvisteløsningsmekanisme vil private aktører få rom til å saksøke stater på grunnlag av tapt profitt som resultat av nasjonal politikk, i tillegg til en eller annen form for investor-stat-tvisteløsningsmekanisme som gjør at selskaper kan saksøke stater for framtidig tapt profitt.

Dessverre kan jubelen bli kortvarig. NAFTA er en avtale mellom blant annet Canada og USA. Denne har også en slik tvisteløsningsmekanisme og et amerikansk selskap kan saksøke Canada for framtidig tapt profitt. Et amerikansk selskap kan også flagge ut et datterselskap til Canada, som kan saksøke USA. Kanadiske selskaper kan også gjøre det samme i, og med USA.

CETA er en foreslått bilateral handelsavtale mellom EU og Canada som etter planen skal godkjennes i nær fremtid, og har blitt møtt med mye av den samme folkelige motstanden som TTIP har. Gjennom CETA kan politikken som ligger i NAFTA bli eksportet til Europa. I CETA, på samme måte som i NAFTA, vil kanadiske og europeiske selskaper ha mulighet til å gå til sak mot begge parter i avtalen, men også europeiske selskaper kan gjøre det samme. Det som også kan skje er at amerikanske selskaper som er flagget ut til Canada også kan saksøke EU eller et EU-land. På denne måten kommer TTIP inn bakveien.

Dette kan også få konsekvenser for Norge dersom Norge blir tilknytta dette regelverket gjennom EØS-avtalen eller direkte knytter seg til avtalen.

Ungdom mot EU er skeptiske til hvordan handelsavtaler blir framforhandla i hemmelighet og utenfor WTO. Ungdom mot EU mener også at det finnes mye kontroversielt innhold i avtalene og ønsker heller ikke disse avtalene i Norge.

Ungdom mot EU mener:
- At Norge ikke skal knytte seg til CETA gjennom EFTA, og ikke utvide dagens handelsavtale vi har med Canada på de premissene som CETA har.

 

Forkortelser:

CETA: Comprehensive Economic and Trade Agreement

TTIP: Transatlantic Trade and Investment Partnership

NAFTA: North-Atlantic Free Trade Agreement

EFTA: European Free Trade Organisation

WTO: World Trade Organization

 

 

Del med andre:  Skriv en kommentar til dette innlegget 
Kommentartittel:
Ditt navn:
Din epostadresse:
Send meg varsel når andre kommenterer dette innlegget:
Skriv ditt innlegg her:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)