29.11.2016

Ungdom mot EU fordømmer unionens Vest-Sahara-politikk


Uttalelse vedtatt av landsstyret den 20. november.I 2012 ble Nobels Fredspris gitt til EU for å «fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.». I Vest-Sahara spiller EU den motsatte rollen. Der undergraver unionen FNs fredsprosess og saharawienes grunnleggende rettigheter.

EUs skadelige politikk i Vest-Sahara kan føres tilbake til den tidligere kolonimakten Spanias utgang fra territoriet, og Spanias påfølgende medlemskap i EU.

Istedenfor å oppfylle sine forpliktelser om en folkeavstemning for saharawiene idet de forlot territoriet, dumpet den spanske regjeringen Vest-Sahara i hendene på nabolandet Marokko. Som en del av denne avtalen med Marokko, fikk Spania beholde fiskerettigheter utenfor Vest-Saharas kyst. Det saharawiske folk ble ikke spurt. De endte derimot opp fordrevet fra sitt eget land. Mange hundre saharawier endte sine dager i marokkanske fengsler eller massegraver. 40 år senere lever fortsatt halve det saharawiske folk som flyktninger, mens overgrepene vedvarer.

Idet Spania ble medlem av EU i 1986, overtok unionen den spanske fiskeriavtalen. Fra 1988 begynte EU å betale Marokko milliarder av kroner for at de spanske fiskerne kunne fiske i territoriet. Flere titalls millioner Euro betales fortsatt til den marokkanske regjeringen årlig for at arven etter fiskeriavtalen fra invasjonens dager skal videreføres.

Fra år 2000 er EU og Marokkos handel regulert gjennom en såkalt ‘Association Agreement’. Verken denne eller noen av de andre avtalene EU har inngått med Marokko har tatt høyde for at Marokko er okkupasjonsmakt. Dermed, ved å unnlate å ekskludere Vest-Sahara fra avtalenes anvendelse, er EU direkte med på å støtte opp under okkupasjonen.

Denne svært skadelige politikken anføres av Marokkos nære allierte, Frankrike og Spania. Svært få av de andre EU-statene tar opp kampen mot franske og spanske myndigheter i spørsmål som gjelder saharawienes rettigheter.

I slutten av november skal EU-domstolen avgjøre om EUs handelsavtaler med Marokko må ekskludere Vest-Sahara fra sin anvendelse. EU-institusjonene arbeider på spreng for at domstolen skal konkludere til Marokkos fordel. EUs offisielle politikk er at man støtter FNs arbeid. I praksis arbeider EU for det motsatte.

Ungdom mot EU:

- fordømmer tilnærmingen som Frankrike og EU har til Vest-Sahara-saken.

- krever en full stans på EUs folkerettsstridige fiske i og handel med Vest-Sahara all den tid territoriet er okkupert av Marokko – og uavhengig av hva EU-domstolen måtte konkludere med i november 2016.

- ber franske myndigheter om å støtte grunnleggende menneskerettigheter i Vest-Sahara.

Del med andre:  Skriv en kommentar til dette innlegget 
Kommentartittel:
Ditt navn:
Din epostadresse:
Send meg varsel når andre kommenterer dette innlegget:
Skriv ditt innlegg her:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)